Voor ik het paard daadwerkelijk ga behandelen start ik met een kort vraaggesprek, ook wel anamnese genoemd. Dit vraaggesprek is bedoeld om een beter beeld te krijgen van het paard en de klachten/problemen.
Na het vraaggesprek wil ik het paard soms in beweging zien. Dit is in principe gewoon aan de hand en indien ik het nodig acht aan de longe of onder het zadel.
Vervolgens start ik met de inspectie (observatie) en palpatie (voelen). Dit is een onderdeel van het onderzoek waarbij ik een eerste indruk van het paard krijg. Hoe is de bespiering, hoe kijkt het paard uit zijn ogen, hoe is de stand van zijn benen, zijn gewicht, littekens, temperatuurverschillen, etc.
Wanneer ik een goed beeld heb van de klachten en het paard begin ik met het daadwerkelijke onderzoek. Hierbij onderzoek ik de drie systemen van het lichaam; het pariëtaal systeem, het visceraal systeem en het cranio-sacraal systeem. In de eerste instantie wordt elk gewricht van het paard onderzocht. Daarnaast test ik de mobiliteit van de organen en het cranio-sacrale systeem.
Na afloop van het onderzoek bespreek ik mijn bevindingen met de eigenaar. Vervolgens wordt het paard aansluitend aan het onderzoek behandeld. Helaas komt het wel eens voor dat ik bepaalde uitkomsten uit mijn onderzoek niet vertrouw en denk dat het beter is om eerst een dierenarts te raadplegen. De behandeling wordt in dat geval uitgesteld tot de dierenarts het paard heeft onderzocht en toestemming heeft gegeven voor behandeling. Ook kan het in sommige gevallen zinvol zijn om te overleggen met de hoefsmid, paardentandarts of zadelmaker om de behandelingen op elkaar af te stemmen.
De behandeling bestaat uit het opheffen van de blokkades (bewegingsbeperkingen) die ik bij mijn onderzoek heb geconstateerd, zodat het lichaam weer zo optimaal mogelijk kan functioneren. Dit wordt gedaan door middel van manuele technieken.
Het lichaam heeft na de behandeling tijd nodig om een nieuwe balans te vinden. Daarom is het belangrijk dat het paard na de behandeling voldoende rust krijgt en er gezorgd wordt voor een goede, rustige opbouw bij het hervatten van de training. Klik hier voor meer informatie.
Direct na de behandeling is het goed om nog 10 á 15 minuten aan de hand te stappen, het liefst op harde ondergrond.